De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Functies uitrekenen

Hoe reken ik functies uit: ik mis een basis om functies uit te rekenen
Bijv: F(x)=x3-3x2+6 jde punten berekenen
hoe pak ik dit aan, en stel dan als x negatief is.
iemand zei een keer als je van links naar rechts gaat moet je een min getal optellen of allebei zijde delen. Ik snap niet hoe je de functies oplos.

Kan ik wat tips krijgen van de beginsels afreken optelllen, delen vermenigvuldigen.

Alvast bedankt

Mirjam
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 7 november 2007

Antwoord

Als je een grafiek van een functie wilt tekenen maak je een tabel. Op de eerste regel neem je een aantal waarden van x en op de twee regel zet je dan de functiewaarden. Die moet je wel even uitrekenen... Je zou 's kunnen beginnen met:


Dan maar 's de functiewaarde uitrekenen:

f(-2)=(-2)3-3·(-2)2+6=-8+-3·4+6=-8-12+6=-14
f(-1)=(-1)3-3·(-1)2+6=-1+-3·1+6=-1-3+6=2
f(0)=03-3·02+6=6
f(1)=13-3·12+6=1-3+6=4
f(2)=23-3·22+6=8-3·4+6=8-12+6=2
f(3)=33-3·32+6=27-27+6=6

We hebben nu:


Je kan dan de punten in een assenstelsel tekeken:

q52907img1.gif
..en er dan een mooi 'lijntje' doorheen tekenen:
q52907img2.gif
Ik heb het berekenen van de functiewaarden eens een keer netjes opgeschreven, zoals het hoort. Je moet maar 's kijken wat je precies niet begrijpt. Je kunt reageren via het knopje hieronder...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 7 november 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3