De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiële functies

Hallo,
Hoe moet ik f(x)= -1/3x differentiëren?
Ik heb als antwoord f'(x)= -1/3x· -ln1/3. Maar dat schijnt fout te zijn.
Alvast bedankt!

Parya
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 20 mei 2014

Antwoord

$
\begin{array}{l}
f(x) = - \left( {\frac{1}{3}} \right)^x = - 3^{ - x} \\
f'(x) = - 3^{ - x} \cdot - 1 \cdot \ln (3) \\
f'(x) = 3^{ - x} \cdot \ln (3) \\
\end{array}
$

Is dat beter?

Overigens is $
f'(x) = - \left( {\frac{1}{3}} \right)^x \cdot \ln \left( {\frac{1}{3}} \right)
$ wel hetzelfde. Volgens mij heb je een minteken te veel.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3