De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bereken ik annuiteiten?

Om een nieuwe auto te kopen heb je € 20.000,- geleend. Je moet per jaar 10% rente betalen. Als je aflost met een vaste annuiteit van € 3.000,-, na hoeveel jaar heb je de schuld dan afgelost?

Mariek
Student universiteit - dinsdag 14 november 2006

Antwoord

Het is een voorbeeld van een lineaire differentievergelijking:

q47612img1.gif

In dit geval geldt: Xt+1=1,1·Xt-3000

a=1,1 en b=-3000

Dus: q47612img2.gif

Het oplossen van 30000-10000·1,1t=0 geeft t11,5. Na 12 jaar is de schuld afgelost.

Zie ook Re: Re: Re: Samengestelde interest

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3