Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel van 2 lineaire vergelijkingen

Voor mijn opleiding werktuigbouwkunde in het hbo, moet ik stelsels met 2 vergelijkingen op kunnen lossen. Op het mbo heb ik hier weinig mee geoefend.

Ik denk dat ik weet hoe ik het oplossen moet, maar als ik de b en a waarde invul in één van de twee vergelijkingen komt de y-waarde er niet uit.

7a-9b=18
3a+4b=2

Mijn manier:
·3a+4b=2
3a=-4b+2
a=-11/3+2
·Substitueren van a, dus b oplossen:
3(-1/3b+2)+4b=2
-1b+6+4b=2
-b+4b=-4
3b=-4
b= -(4/3)
·a oplossen
3a+4(-4/3)=2
3a-(16/3)=2
3a-51/3=2
3a=51/3+2
3a=71/3
a=2[2/3]
· Invullen a en b om y-waarde te controleren:
3a+4b=2
3(2[2/3])+4(-4/3)=2
Ingevuld komt er y= 2,66 uit.

Waar gaat het fout in mijn bereking?
Hopende hiermee geholpen te kunnen worden.

de Jon
Student hbo - vrijdag 7 oktober 2011

Antwoord

Hallo Klaas,

Het gaat mis bij:

3a=-4b+2
a=-11/3+2

Om van de eerste naar de tweede regel te komen, deel je het gehele linker lid en het gehele rechter lid door 3. Je vergeet echter om 2 ook te delen door 3! De correcte regel is dus:

a=-11/3+ 2/3

Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor de rest.

GHvD

GHvD
vrijdag 7 oktober 2011

 Re: Stelsel van 2 lineaire vergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq