Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dobbelstenen

Ik worstel met het volgende probleem:

Iemand heeft een zuivere dobbelsteen 2 maal geworpen. Je weet dat de uitkomst minstens 1 maal 6 is geweest. Wat is dan de kans dat de uitkomst twee maal 6 is geweest?

Ik dacht dat het hetvolgende was : 1/6*1/6 = 1/36 (beide worpen zijn onafhankelijk van elkaar). Maar nu blijkt het juiste antwoord 1/11 te zijn. Ik kan er echt niet aan uit.
Zou u mij kunnen helpen?

Alvast bedankt!

L
Student universiteit België - donderdag 18 november 2010

Antwoord

Hallo

De kans om tweemaal 6 te gooien, gegeven dat er minstens eenmaal 6 is gegooid, is gelijk aan

P(tweemaal 6)/P(minstens eenmaal 6)

met P(tweemaal 6) = 1/36 en

P(minstens eenmaal 6) = 11/36

Deze laatste kans kun je makkelijk nagaan met behulp van een roostervoorstelling.

LL
donderdag 18 november 2010

 Re: Dobbelstenen 

©2001-2024 WisFaq