Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunten bepalen functie

Hallo,
Even een vraag voor het bepalen van de snijpunten van een functie. Er wordt gevraagd om de top en de snijpunten van de functie x2-3x+2 te berekenen, alleen de snijpunten zijn een probleemje.
Tot nu toe heb ik dit,
x2-3x+2 y=x2-3x+2
2x-3 y=3/22-3·3/2+2
2(x-3/2) y=-1/4
x=3/2

Alleen nu de snijpunten, moet je daar gebruik van maken door het kwadraat af te splitsen? (dit is me ook gelukt)
(x-3/2)2-(3/2)2+1
(x-3/2)2-5/4

Bedankt voor het antwoord zovast

Daniel
Student hbo - maandag 1 november 2010

Antwoord

Beste Danielle,
De top bepalen van de parabool y=x2-3x+2:
Jij gaat blijkbaar differentieren en stelt: y'=0. Dat is goed, maar voor een parabool niet nodig, zeker niet als je toch al gaat kwadraat afsplitsen.
Algemeen geldt: top bij x=-b/(2a) en dan hoef je dus niet te differentieren.

Je spreekt over de snijpunten, maar met wat? Blijkbaar bedoel je met de x-as.
Dan geldt: y=0 en volgt (x-3/2)2-1/4=0, zodat
x=3/2±1/2.
De top ligt daar precies midden tussenin.
Het kwadraatafsplitsen was dus niet helemaal juist.

Groeten,
Lieke.

ldr
maandag 1 november 2010

 Re: Snijpunten bepalen functie 

©2001-2024 WisFaq