Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraads vergelijkingen

ik heb 3x3-x2-6x=0 kunt u met doormiddel van berekeningen laten zien dat de exacte oplossingen x=0, x= (1-Ö73)/6 , x=(1+Ö73)/6 zijn en kunt u ook 4x3+x2+2x=0
en 3x3+2x2+3x=0 6x3+3x2+5x=0 algebraisch oplossen. alvast bedankt

Gerrit
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 juni 2005

Antwoord

Je kunt 'x' buiten haakjes halen.... je krijgt dan:

x(3x2-x-6)=0
x=0 of 3x2-x-6=0

De rechter vergelijking is een tweedegraads vergelijking en die kan je oplossen met de 3. ABC formule.

De andere twee verdelijkingen gaan precies zo.

WvR
vrijdag 3 juni 2005

©2001-2024 WisFaq