De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Schuine asymptoot

f(x)=e^(kx)+ax+b met a,b en k element van en k0 heeft een schuine asymptoot y=x voor x naar +oneindig en voldoet aan de vergelijking: (D(f(x)))^2+D((f(x))^2)+(f(x))^2=(x+1)^2 bepaal a,b en k

nino
3de graad ASO - zaterdag 24 juni 2006

Antwoord

Beste Nino,

Uit de eerste voorwaarde kan je al veel halen. Die k zal sowieso negatief moeten zijn, zodat de exponentiele term naar 0 gaat voor x naar oneindig. Anders kan je er onmogelijk een asymptoot hebben. Opdat die asymptoot y = x zou zijn, heb je ook a en b al. Er kan dan geen constante meer zijn en a moet 1 zijn. De vergelijking herleidt zich dan al tot:

f(x) = ekx + x

Werk nu de tweede voorwaarde uit, dit zal je een voorwaarde op k leveren

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3