De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunten cirkels

Ik heb 2 cirkels waarvan de straal en het middelpunt bekent zijn, hoe bereken ik nu de snijpunten of eventueel raakpunt van deze twee cirkels?

Richie
Iets anders - maandag 27 mei 2002

Antwoord

Zet de twee vergelijkingen onder elkaar (waarom stuur je die trouwens niet mee?).

Omdat er in beide een x2 en een y2 (moeten) voorkomen, vallen die weg als je de twee vergelijkingen van elkaar aftrekt.
Dus: trek de vergelijkingen van elkaar af.

Wat je overhoudt is een vergelijking in x en y, maar die komen slechts tot de eerste graad voor.

Uit die vergelijking maak je óf de x óf de y vrij. Het maakt niet uit welke je kiest, neem dus de makkelijkste.

Nu heb je dus iets van de vorm x = ...... of y = ......
Vul dit nu in één van de twee cirkelvergelijkingen in.

Je krijgt dan een vergelijking met nog maar één variabele; die los je op, zodat je de x'en of y'en weet.
Vul dit tenslotte weer in de vergelijking x = ..... of y = .... in en het verhaal is rond.

Als je het niet kan volgen, dan moet je maar eventjes de vergelijkingen meesturen, zodat er te zien is hoe een en ander loopt.

Bovendien kan het soms ook nog wel een beetje anders als hierboven beschreven, maar alles hangt af van de gegevens.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 27 mei 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3