Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 9420 

Re: Limiet van een functie

ok, dat klinkt heel mooi en n is idd de juiste oplossing. maar de regel van de L'Hospital hebben we wel nog niet gezien. Kan het ook op een andere manier ?

lim (x-0) ((1+x)n-1)/x

pieter
3de graad ASO - vrijdag 4 april 2003

Antwoord

In de teller staat (1+x)n-1
wanneer je (1+x)n voor een stukje uit zou schrijven krijg je in ieder geval de volgende termen:

a0.xn + a1.xn-1 + a2.xn-2 + ... + an-1x1 + an.1n

Waarbij je in ieder geval weet dat zowel a0 en an gelijk aan 1 zijn, en a1 en an-1 gelijk aan n zijn.

(zie voor nadere uitleg http://mathworld.wolfram.com/BinomialCoefficient.html
bij formule (x+a)n=... (stel a=1))

Zodoende is
(1+x)n= xn + n.xn-1 + ... + n.x + 1
dus (1+x)n-1 = xn + n.xn-1 + ... + n.x

Maar dan is
{(1+x)n-1}/x = xn-1 + n.xn-2 + ... + n

Neem je hiervan de limiet van x®0, dan gaan alle termen waar een x in staat naar nul, en hou je alleen n over,

groeten,
martijn

Zie binomiaal coefficienten

mg
vrijdag 4 april 2003

©2001-2024 WisFaq