Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet van een functie

Bereken:

lim (x-0) ((1+x)n-1)/x

pieter
3de graad ASO - donderdag 3 april 2003

Antwoord

Wanneer je bij een limietprobleem nul gedeelt door nul dreigt(!) te krijgen, mag je de regel van De L'Hospital toepassen.
Deze stelt dat je van een breuk de afgeleide van de teller neemt, en de afgeleide van de noemer. En dan alsnog de limiet probeert te nemen.

In jouw geval:

lim(x®0) ((1+x)n-1)/x dreigt 0/0 te worden.
regel van de L'Hospital:
afgeleide teller is n(1+x)n-1, afgeleide noemer
is 1.
dus
...= lim(x®0) (n(1+x)n-1)/1
= n.1n-1/1 = n

groeten,
martijn

mg
donderdag 3 april 2003

 Re: Limiet van een functie 

©2001-2024 WisFaq