Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebroken functies

Van naar is gegeven de functie f:x-- (ax+b) / cx+8) met a,b e en c e \{0}

de lijn x=2 is de verticale asymptoot van de grafiek f. Verder gaat de grafiek door de punten (1,-2) en (0;0,625).

Bereken a,b,c

nadien
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 20 mei 2008

Antwoord

Hallo

Uit x=2 is V.A. weet je dat de noemer gelijk is aan nul voor x=2. Hieruit bereken je c.
(1,-2) is een punt van de grafiek wil zeggen dat y = f(x) = -2 als x = 1.
Dus vervang x door 1 en stel dit beeld gelijk aan -2. Je bekomt zo een vergelijking met a en b als onbekenden.
Idem voor het punt (0,5/8).
Je hebt dus twee vergelijkingen met twee onbekenden (a en b). Los dit stelsel op.

(Je vindt : a=-13; b=5; c=-4)

LL
dinsdag 20 mei 2008

©2001-2024 WisFaq