|
|
\require{AMSmath}
Ontbinden in factoren
Ik kom er niet uit bij het ontbinden van factoren en dan het buiten halen van van de haakjes. met een voorbeeld k2+k-42 dat lukt mijn niet ik zou het graag willen dat u mij zou helpen nog een voorbeeld k3-4k en k3+5k2+4k
elly d
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 april 2003
Antwoord
'Normaal' gesproken zijn er twee soorten van ontbinden in factoren:- Een zo groot mogelijke term buiten haakjes halen.
- Van een drieterm een produkt van 2 tweetermen maken.
Deze laatste soort staat wel bekend onder de naam produkt-som methode of som-produkt methode.
Voorbeeld x2 + 8x + 12 kun je ontbinden als (x + 6)(x + 2). Controle: (x + 6)(x + 2) = x2 + 2x + 6x + 12 = x2 + 8x + 12 Klopt!
De vraag is nu: hoe kun je zo'n ontbinding vinden? Laten we eens kijken naar wat voorbeelden:
(x + 2)(x + 3) = x2 + 5x + 6 (x + 2)(x-3) = x2 - x - 6 (x + 1)(x - 4) = x2 - 3x - 4 (x - 4)(x - 4) = x2 - 8x + 16 (x - 3)(x + 3) = x2 - 9
Als het goed is vallen er twee dingen op:- Het getal voor de x aan de rechter kant is de som (optellen dus) van de twee getallen aan de linker kant.
- Het getal aan de rechter kant is het produkt (vermenigvuldigen dus) van de twee getallen aan de linker kant.
Schematisch:
![](http://www.ictklas.nl/wiswijzer/bestanden/b12_ontbind.gif)
Nu andersom:
Je wilt een ontbinding vinden voor x2 + 7x + 12 Op grond van het bovenstaande moet je twee getallen zoeken die opgeteld 7 zijn en vermenigvuldigd 12. Mogelijke kandidaten (alle mogelijke tweetallen met als produkt 12):
Produkt | 1 · 12 | 2 · 6 | 3 · 4 | -1 · -12 |
-2 · -6 | -3 · -4 |
Als je nu ook nog naar de som kijkt, krijg je volgende tabel:
Produkt | Som | 1 · 12 | 13 | 2 · 6 | 8 | 3 · 4 | 7 | -1 · -12 | -13 | -2 · -6 | -8 | -3 · -4 | -7 |
Ik zocht twee getallen met produkt 12 en som 7, dus 3 en 4. Je kunt x2 + 7x + 12 dus ontbinden als (x + 3)(x + 4)
Vaak is het niet nodig (of zelfs verstandig) om zo'n tabel te maken. Als je goed kijkt (en nadenkt) kun je het soms zo zien.
k2+k-42: Met de produkt-som-methode! We zoeken twee getallen die opgeteld 1 zijn en vermenigvuldigd -42. Mogelijk kandidaten zijn: 1·-42 de som is -41 2·-21 de som is -19 3·-14 de som is -11 6·-7 de som is -1 ...maar ook: -1·42 de som is 41 -2·21 de som is 19 -3·14 de som is 11 -6·7 de som is 1 Ah.. de laatste is het! Dus k2+k-42=(k-6)(k+7)
k3-4k Dit is een typisch geval van k buiten haakjes halen! Dus schrijven we: k3-4k=k(k2-4)
Nu bestaat er ook nog zoiets als het merkwaardig produkt!? (zie zoeken). Eén van die merkwaardige produkten zegt: a2-b2=(a+b)(a-b) Toegepast op k(k2-4) krijg je dan nog: k3-4k=k(k2-4)=k(k+2)(k-2)
Je kunt hierbij ook denken aan de produkt-som-methode! Ik zoek twee getallen die opgeteld nul en vermenigvuldigd -4 zijn. Dat zijn -2 en 2. k3+5k2+4k Ook hier kan je een 'k' buiten haakjes halen. Dus schrijven we: k3+5k2+4k=k(k2+5k+4)
Voor het deel tussen de haakjes kan je de produkt-som-methode gebruiken: k2+5k+4 Ik zoek weer twee getallen die opgeteld 5 en vermenigvuldigd 4 zijn. Dat zijn 1 en 4. Dus: k3+5k2+4k=k(k2+5k+4)=k(k+4)(k+1)
Hopelijk kan je zelf verder. Kijk ook even op onderstaande website voor meer voorbeelden!
Zie Ontbinden in factoren
![Wie is wie?](/bestanden/WvR.gif)
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 april 2003
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|