De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Somformule bij rekenkundige en meetkundige rij

 Dit is een reactie op vraag 85561 

Dag Gilbert,
graag wat uitleg over de term ; 1+2(n-1). Heb soms moeite met zulke dingen....
Groetjes
Rik

Lemmen
Iets anders - vrijdag 19 januari 2018

Antwoord

Beste Rik,

Het gaat om deze rij getallen (de termen):

1, 3, 5, 7, 9, ...

Elke term vinden we door bij de voorafgaande term 2 op te tellen. Bijvoorbeeld:

De vierde term vinden we door de eerste term te nemen, en vervolgens drie 'stappen' naar rechts te zetten, dus drie keer 2 op te tellen. In formule:

a4 = 1 + 3·2

Voor de vijfde term nemen we de eerst term plus vier keer 2:

a5 = 1 + 4·2

Meer algemeen: voor de ne term nemen we de eerste term plus (n-1) keer 2:

an = 1 + (n-1)·2
ofwel:
an = 1+2(n-1)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 januari 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3