\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Meerkeuze

Beste

Ik zit vast aan 2 oefeningen ik heb voor de andere al een aparte mail gestuurd. Ik kom telkens een verkeerd antwoord die niet in mijn meerkeuze als antwoord zijn. Kunt u mij op weg helpen?

Lies organiseert een feest en vraagt iedereen wat ze willen eten. 6 vrienden lieten weten dat ze vegetarisch zijn, en er voor hen niets aangekocht diende te worden. Als Lies enkel datgene bestelt wat men gekozen heeft, besteld ze 50 brochettes, 39 hamburgers en 24 worsten. 22 mensen kozen zowel voor een brouchette als voor een hamburger, 14 kozen een hamburger en een worst, 12 kozen een worst en een brochette.
  • Hoeveel mensen kozen voor een brochette en een hamburger maar niet voor een worst?

Amber
3de graad ASO - maandag 12 oktober 2020

Antwoord

Hallo Amber,

Er mist een gegeven, bijvoorbeeld hoeveel mensen in totaal naar het feest komen.

De gegevens kan je weer in een Venndiagram zetten. Het aantal mensen dat voor zowel een brochette, hamburger als voor een worst kiezen, noem ik x. Als je de gegevens invult, dan krijg je:

q90654img1.gif

In totaal worden 50 brochettes gevraagd. Voor het aantal mensen b dat alleen een brochette vraagt, geldt dan:

b = 50 - (12-x) - (22-x) - x

Haakjes wegwerken:

b = 16+x

Op dezelfde wijze kan je een formule opstellen voor h (aantal mensen dat alleen een hamburger bestelt) en w (aantal mensen dat alleen een worst bestelt). Je hebt dan 3 vergelijkingen met 4 onbekenden (b, h, w en x). Je hebt nog één extra vergelijking nodig om een eenduidige oplossing te krijgen.


maandag 12 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq