\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: De rangcorrelatiecoëfficiënt van Spearman

 Dit is een reactie op vraag 87462 
Het gaat hier om een vermoeden dat de consumentenbond een hoger oordeel heeft gegeven aan cd-spelers waarvan de prijs hoger is. De consumentenbond heeft, voor zover ik uit de vraag kan lezen, alleen deze cd-spelers beoordeeld. Het lijkt mij dus dat hier uitgegaan kan worden van de populatie en niet een steekproef, dan hadden er een aantal cd-spelers uitgekozen moeten worden zonder alle waarden te gebruiken.

Ik vraag dit omdat ik voor mijn scriptie onderzoek doe naar de Spearman-Correlatiecoëfficiënt en ik niet duidelijk kan krijgen welke formule gebruikt wordt voor populaties, en welke voor steekproeven.

Wesley
Student hbo - zondag 13 januari 2019

Antwoord

De consumentenbond heeft de CD-spelers laten beoordelen door een steekproef. Dat kunnen best 750 leden van een panel zijn die geheel willekeurig voor het onderzoek zijn uitgekozen.

Het is vast interessant om te weten hoe je zoiets doet, maar dat heeft weinig te maken met rangcorrelatiecoëfficiënt van Spearman. Generealiseerbaarheid van uitspraken op basis van deze samenhang hangt af van de manier waarop de onderzoeksgegevens zijn verkregen.

Maar dat is dan een heel ander verhaal. Vooralsnog ga ik er van uit dat dezelfde formule gebruikt wordt voor populaties en steekproeven. Het nemen van een steekproef en de keuze van de CD-spelers gaat daaraan vooraf.


zondag 13 januari 2019

 Re: Re: De rangcorrelatiecoëfficiënt van Spearman 

©2001-2024 WisFaq