\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Jackpot Bankgiroloterij

Als antwoord op een eerder gestelde vraag werd beweerd dat Voor de grote prijzen alle gironummers die mee doen (of meerdere keren) in een bak worden gegooid en men er willekeurig gehele nummers uittrekt.
Per maand spelen er ongeveer 1,4 miljoen mensen mee. Sommigen spelen meerdere keren mee. De Jackpot valt echter niet gegarandeerd, de eerste elf trekkingen. De twaalfde wel. Hoe komt men dan tot een kans van 1 op 26 miljoen voor de eerste elf trekkingen en een kans van 1 op 1,3 miljoen voor de twaalfde trekking?

J. Hoo
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 28 februari 2003

Antwoord

Volgens de website zit het zo: "Naast uw rekeningnummer (dat ook uw lotnummer is), krijgt u een willekeurig GeluksVogelNummer toegewezen. Uw GeluksVogelNummer is opgebouwd uit respectievelijk één letter en zes cijfers."

Eén letter en zes cijfers, dat kan op 26.000.000 manieren, de kans dat een bepaald GeluksVogelNummer wordt 'getrokken' is 1 op de 26 miljoen. Bij de laatste trekking trekken ze net zolang tot 'iemand' de jackpot heeft. En als er dan 1,4 miljoen mensen mee doen zou ik zeggen dat de kans 1 op 1,4 miljoen is en niet 1 op 1,3 miljoen!?

Op onderstaande website kan je 't je ze zelf vragen hoe dat zit!

Zie Bangiroloterij - Veelgestelde vragen


vrijdag 28 februari 2003

©2001-2024 WisFaq