\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Dobbelstenen hebben geen geheugen

Mijn vraag eerder deze dag was:

'Als ik een dobbelsteen gooi is de kans dat ik 6 ogen gooi 1 op 6 Maar blijft die kans ook elke keer 1 op 6 als je vaker gooit.'

Daar heeft u een reaktie op gemaild dat dit juist was, maar neemt de kans dat ik 6 ogen gooi niet af naarmate ik vaker gooi ?
De kans dat ik 4 keer achterelkaar 6 gooi blijft toch geen 1 op 6?

robert
Student hbo - woensdag 26 februari 2003

Antwoord

Net als een munt (zie Een muntstuk heeft geen geheugen) heeft een dobbelsteen geen geheugen. Dus als je 4 keer achter elkaar 6 gooit is de kans dat je de 5de keer 6 gooit nog steeds 1/6.

De kans dat je 5 keer achter elkaar 6 gooit is iets anders, deze kans is (1/6)5 en zoals je ziet is de kans dat je de vijfde keer zes gooit nog steeds 1/6.

Overgens is het niet zo gek als je na 4 keer zes gooien een beetje vreemd gevoel krijgt, want dat zou wel heel toevallig zijn... is die dobbelsteen wel helemaal eerlijk? Maar ook dat is een andere vraag...

Daarnaast is dit 'misverstand' vrij algemeen. Vooral roulette-spelers hebben hier een handje van. Zo van 'het is al 10 keer achter elkaar rood, de volgende keer zal het wel zwart worden'. Helaas.. ook hier het zelfde laken een pak. De kans op zwart is gewoon nog steeds (iets minder dan) een half.

Zie ook Roulette.


woensdag 26 februari 2003

©2001-2024 WisFaq