\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Piramidespel

Een bekend voorbeeld van groei die exponentieel begint is het piramidespel. Een variant van dit spel gaat als volgt. Zeven personen besluiten een piramidespel te beginnen. Ze plaatsen zichzelf in een piramide.
     A
/ \
B C
/ \ / \
D E F G
/ \ /\/\ /\
Hun plaatsen bepalen ze door loting. Persoon A komt aan de top van de piramide.De persoenen D, E,F,G zoeken nu elk twee deelnemers.
Die moeten elk 100 eur inleggen. Hun wordt beloofd dat die inleg na verloop van tijd 800 euro oplevert (dit begrijp ik niet).

bouddo
Leerling mbo - vrijdag 27 april 2012

Antwoord

Hallo,

De 8 nieuwe deelnemers onder D t/m G noem ik H t/m O. Zij leggen ieder 100 Euro in, deze betalen ze aan A (3 lagen hoger in de piramide). A is nu uit het spel, B en C staan aan de top van twee nieuwe piramides.
H t/m K zoeken 8 nieuwe deelnemers die samen 800 Euro aan B betalen, L t/m O zoeken 8 nieuwe deelnemers die samen 800 Euro aan C betalen. B en C zijn nu uit het spel, D t/m G staan nu aan de top van 4 nieuwe piramides.
Zo schuift het steeds door, elke nieuwe deelnemer staat 3 ronden later aan de top van een piramide en ontvangt 800 Euro van de nieuwe deelnemers. Uiteraard gaat dit niet lang goed ...


zondag 29 april 2012

 Re: Piramidespel 

©2001-2024 WisFaq