\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Kans dat twee steekproeven in verschillende populaties hetzelfde zijn

 Dit is een reactie op vraag 51622 
Beste LDR, bedankt voor de reactie! Ik had niet gedacht dat het zo simpel zou kunnen, ik had eerst alle kansen voor 8 personen uitgeschreven en die pas daarna bij elkaar opgeteld. Nu is trouwens gebleken dat ik mijn probleem verder ook verkeerd aangepakt heb en met een andere berekening er wellicht uit kan komen.

Zo kort mogelijk uitgelegd is het volgende wat ik wilde weten:
Mensen zijn voor 99.9% hetzelfde in het DNA. Voor 0.1% dus niet. In totaal zijn er in het DNA zo'n 10 miljoen spots waar mensen niet allemaal hetzelfde zijn: variatie. Nu heb ik een techniek om voor 30 mensen 1 van die 10 miljoen variaties te meten (ziektebeeld gerelateerd), zonder dat ik weet aan welke variatie ik aan het meten ben. Voor deze 30 mensen zijn alle 10 miljoen variaties in kaart gebracht. Om er achter te komen aan welke variatie ik gemeten heb, ga ik deze meting dus vergelijken met die in kaart gebrachte variaties. Mijn grote vraag was dan hoe groot de kans op een vals positief resultaat is.

Het grote probleem leek dat iedere variatie 3 verschillende gedaantes (bijv. kleuren ogen, blauw, groen, bruin) met verschillende frequenties heeft (voor het gemak stel ik dat alle combinaties van frequenties even veel vertegenwoordigd worden). Ik weet van tevoren niet wat de frequentie is van de variatie waar ik aan ga meten.

Ik wil eigenlijk een grafiekje maken met daarin voor iedere mogelijke variatie-frequentie waar ik bij toeval aan zou gaan meten, het aantal mensen dat ik moet meten (22, 23...30... meer?!) om p0.01 te hebben op een vals positief resultaat, maw dat p0.99 dat als ik een variatie vind die 100% overeenkomt, dat die variatie dan ook veroorzaakt wat ik gemeten heb.

Ik heb nu alles uitgeschreven in een grote excel file en kon er wel aardig aan rekenen (denk ik), maar het blijft een moeilijke opgave.
Bedankt in ieder geval voor de hulp, als je nog vragen hebt of tips, dan hoor ik het graag (uitschrijven is namelijk niet helemaal mijn hobby, toch niet).

Groeten Robbert

Robber
Iets anders - dinsdag 31 juli 2007

Antwoord

Dank voor je toelichting. Succes!

ldr
woensdag 1 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq