\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hoe beginnen aan goniometrische vergelijkingen?

Ik zit altijd met het probleem van hoe ik aan zo'n oefening moet beginnen. Ik ken mijn formules wel enzo, maar ik denk dat het inzicht mij een beetje ontbreekt. Toch wou ik vragen of misschien iemand trucjes had om die dingen beter te zien... Alvast bedankt!

Fauve
2de graad ASO - zondag 5 juni 2005

Antwoord

Hallo,

Helaas is dit zo een algemene vraag dat er geen eenvoudig antwoord op is.
Goniometrische vergelijkingen zijn vaak een struikelblok op dit niveau en dat komt net omdat er niet zo'n eenduidige methode is die systematisch werkt, iets wat bij gewone vergelijkingen in x vaker wel het geval is.

Voor een groot gedeelte gaat het inderdaad om inzicht, sommigen hebben dat meer dan anderen maar je kan er wat aan doen, de enige manier is echter veel proberen, opgaven maken. Op die manier ga je steeds terugkerende types van problemen sneller herkennen en weten hoe aan te pakken.

Het draait immers allemaal om "spelen met goniometrische formules". Zo moet er een belletje rinkelen wanneer alles in "x" staat maar er een "2x" tussen staat bijvoorbeeld, dan gebruik je de verdubbelingsformule om die ook om te zetten naar functies in x enz. Probeer door naar de opgave te kijken te zien in welke richting je uitwilt. Dat kan gaan van alles omzetten naar hetzelfde argument zoals hierboven, of alles omzetten naar de zelfde gon. functie (sin,cos,tan,...)

Op Wisfaq staan er een heleboel vragen ivm goniometrische vergelijkingen, vaak met hints of complete uitwerkingen - ik denk dat die wel nuttig kunnen zijn. Als je op een examen van deze vragen krijgt, blijf ook geen kwartier staren maar probéér, zit je vast dan probeer je een andere weg

mvg,
Tom

Zie Zoeken: Goniometrische Vergelijkingen


maandag 6 juni 2005

©2001-2024 WisFaq