\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Benadering periodieke functie

Ik heb een serie meetgegevens over de periodieke oscillatie van het getij. Door allerlei invloeden van o.a. niet uniforme bodemruwheid, is een asymetrie opgetreden. De "hoofdperiode" is 12,5 uur. Nu schijnt er een benaderingsmethode te zijn om de oscillatie te beschrijven met meerdere hamonischen. Hierbij kies je de amplitude en via een "trial-and-error" methode pas je die steeds aan totdat de fout voldoende klein is. Kan iemand mij vertellen hoe deze methode werkt en/of waar ik meer info kan vinden?

vr gr

Jasper
Student universiteit - maandag 22 juli 2002

Antwoord

Misschien dat je hier Fourier-reeksen bedoelt. Op http://home.wanadoo.nl/rule-off/wis/reeksen.htm kan je daar wel iets over vinden. Even met Google zoeken op "Fourier series" levert heel wat op. In geloof dat je zelfs met Excel (mits Analysis-invoegdingens geïnstalleerd) de coëfficienten kunt laten bepalen met 2,4,8,16... of een andere macht van 2 aantal meetpunten. Daarna nog vragen..., dan horen we het wel.

Reaktie

Het lijkt inderdaad op een fourierreeks; echter om de coëffiënten te berekenen is het functievoorschrift vereist om de integraal te kunnen oplossen. Ik heb slechts een grillige reeks metingen.

In excel kan een gegevensanalyse worden gedaan, maar dan is het resultaat een rij imaginaire getallen. (voor 32 metingen evenzovele imaginaire getallen...en wat ik daar mee aanmoet?)

Op Internet heb ik een applet gevonden die een eind in de richting komt. Je tekent met de muis een functie, geeft op hoeveel coefficienten je wilt superponeren en dan wordt de berekening voor je gemaakt. Het netjes natekenen van een functie met de muis is echter niet te doen. (http://www.jhu.edu/~signals/fourier2/)

Zijn er nog meer suggesties?


zondag 28 juli 2002

©2001-2024 WisFaq