\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Gobār cijfers

Ik ben informatie aan het zoeken over het positiestelsel en ben ook terecht gekomen bij de Gobār cijfers, maar daar kan ik geen verdere pagina's over vinden. Hebben jullie tips om mij verder op weg te helpen?

P.S.
Ik ben dit niet tegengekomen. Dit heeft een docent van mij tegen mij gezegd toen ik het had over Brahmi getallen.

Sylvia
Student hbo - vrijdag 23 april 2004

Antwoord

Toch nog iets gevonden:
Het woord gobār komt uit het Hindu-Arabisch en betekent letterlijk 'stof'. Het verwijst naar de eerste (wiskundige) berekeningen die gemaakt werden in India en omstreken. Deze berekeningen werden uitgevoerd op een bord bestrooid met zand, waarin men de tekens aangaf. Stofbord dus, of 'telbord in het stof'. De tekens waarmee de cijfers werden weergegeven, noemde men gobār cijfers. Zij vormden een getallenstelsel waarin de nul als een gelijkwaardig symbool tussen de andere negen getallen was opgenomen. Vanuit het standpunt van de rekentechniek bleek het gobārstelsel aanzienlijke voordelen te hebben boven alle andere. De gobār cijfers zijn dan ook de voorouders van onze huidige decimalen. Het decimale stelsel is naast de handelaars mede tot ontwikkeling gekomen door de eerste bouwers, of ingenieurs.
bron
Maar dan houdt het wel een beetje op, maar misschien kan je in onderstaand PDF-bestand ook nog wel het een en ander vinden...
Succes!

Zie The Development of Hindu-Arabic and Traditional Chinese Arithmetic


zondag 2 mei 2004

©2001-2024 WisFaq