\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Kansberekening bij het weerbericht

Op welke manier komt kansbereken bij het weerbericht ter sprake? Hoe berekent men de kans op regen en zon?

nik
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 1 mei 2004

Antwoord

Hallo Nik,

Voor de definitie van de kansen op zon en regen zoals die door het KNMI worden opgegeven wilde ik je verwijzen naar de website van het KNMI. Toen ik daar zocht op trefwoord "kansen" zag ik dat er ook een goede beschrijving staat van het zogenaamde Ensemble Predictie Systeem (in gewone-mensen-taal: betrouwbaarheidsbepaling door een heleboel verschillende voorspellingen te maken) op hun site staat:Samengevat:
  • het opgegeven zonpercentage is de kans dat je op een willekeurig gekozen plek in Nederland en op een willekeurig gekozen tijd (waarop de zon boven de horizon zou moeten staan) ook daadwerkelijk de zon kunt zien.
  • de opgegeven regenskans is de kans dat het op een willekeurig gekozen plek in Nederland niet de hele dag droog blijft.
Bij de ensemble-voorspellingen proberen ze er rekening mee te houden dat ze niet precies weten wat de begintoestand van de atmosfeer is (ze hebben het immers maar op een beperkt aantal plaatsen gemeten). Daarom berekenen ze ook wat er zou gebeuren als de begintoestand net iets anders zou zijn dan wat ze (denken) gemeten hebben, en dan een heleboel keer. Op die manier krijgen ze een indruk van de betrouwbaarheid van de voorspelling.

Ik gebruik hier bewust het woord "betrouwbaarheid" en niet het woord "kans", want je kunt je afvragen of dit wel echt een kans-proces is. Als je maar precies zou weten hoe de toestand van de atmosfeer op dit moment is (tot op de bewegingen van het kleinste insectje nauwkeurig), dan zou je IN PRINCIPE, exact kunnen voorspellen hoe het verder gaat. Maar ja, we kunnen nu eenmaal niet alles weten en kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben... In de praktijk spreekt men dus toch over de kans dat de (standaard-)voorspelling uit zal komen als het percentage van alternatieve voorspellingen in het ensemble dat voldoende lijkt op de standaard-voorspelling.

Kijk vooral op de genoemde links als je hier meer over wilt weten. Ik hoop je hiermee voldoende geholpen te hebben,

Guido Terra

gt
woensdag 12 mei 2004

©2001-2024 WisFaq