\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Steekproef

Beste WisFaq,

Ik heb aan de hand van mijn stageopdracht een mailing de deur uitgedaan voor de grafishe sector. deze mailing was verstuurd naar 115 drukkerijen in Nederland. die mailing bevat een vragenlijst over een aantal communicatiemiddelen binnnen de branche. Hoeveel bedrijven moet ik nabellen om
een representatief inzicht in gebruikte middelen in de branche te krijgen. (het probleem is ook dat er in Ned. meer dan 115 drukkerijen zijn, natuurlijk..)

Ik heb de behandelde vragen doorgenomen maar ik kom er niet uit.

95% BI
N= 115
n=?

Ik hoop dat jullie mijn vraag kunnen beantwoorden,
Met vriendelijke groet

Dennis Zijlmans

Dennis
Leerling mbo - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Die grote N is de populatiegrootte, dat is dus zeker niet 115. Je steekproefgrootte n is wel 115. Dat is al erg laag, zeker wanneer je rekent op een respons van (ongeveer) 20%. Dat krijg je dus nooit meer goed. Nabellen achteraf omdat je bijna geen respons hebt zal je hier ook weinig helpen. Beter was het geweest om in het begin niet 115 maar bijvoorbeeld 600 enquetes weg te sturen.

Overigens hang het representatieve beeld waar je het over hebt (ook nog) van andere factoren af. Een behoorlijke steekproefgrootte garandeert namelijk alleen maar dat je uitspraken achteraf voldoende nauwkeurig zijn.

Met vriendelijke groet

JaDeX


zaterdag 4 oktober 2003

©2001-2024 WisFaq