\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Formule annuiteiten

Hallo Tom,
Ik zie dat jij vaak de economische vragen oplost,vandaar dat ik jou aanschrijf. Mijn vraag gaat over annuiteiten.
Hierbij worden verschillende formules gebruikt. Is het voldoende als je deze formules kunt toepassen bij annuiteiten,of is het verstandig dat je de wiskundige achtergrond ervan kent? Ik bedoel,als je een formule hebt dan hoef je die toch niet meer te bewijzen? Het gaat er toch om dat je de juiste formules kunt toepassen?
Met vriendelijke groet,arjan

arjan
Leerling mbo - zaterdag 3 mei 2003

Antwoord

Beste Arjan,

De formules op zich zijn voldoende. MAAR het is natuurlijk altijd beter als je er een beetje vlot mee kunt omspringen. Op zich kan je vanaf de 2 basisformules (voor begin- en eindwaarde) tot alle andere formules geraken door de formules wat om te vormen (vb herschrijven naar een andere variabele of van jaarlijkse formules naar maandelijkse formules). Als je het achterliggende wiskundige systeem begrijpt, mag dit geen problemen geven. En moet je dus minder formules kennen.

Bij ongeveer 95% van de gevallen geraak je er met de basisformules, maar in gecompliceerde gevallen (vb eerst 5 jaar aan 3% en dan 5 jaar aan 4%) kan het wel handig zijn om te weten hoe de formules in elkaar zitten om zelf tot een "aangepaste" formule te komen.

Samenvatting: het is niet echt noodzakelijk om de wiskundige achtergrond te weten (gewoon de formules uit het hoofd kennen), maar bij lichte afwijkingen van de standaardgevallen kan je dan wat problemen hebben. Het is eigenlijk steeds zo met formules dat als je weet hoe ze in elkaar zitten, dat je er beter mee kunt werken.

Tenslotte nog eventjes zeggen dat het niet nodig is om perfect de bewijzen van de formules te kennen. Je moet eerder weten dat het steeds om een rij gaat (die je zelf kunt opstellen) die om te vormen is tot een formule.

Groetjes,

Tom


maandag 5 mei 2003

©2001-2024 WisFaq