De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Toekennen volgnummers OBS

Hallo,

Ik las dat de gegevens van 28 tot begin april verloren waren gegaan, zat de mijne ook tussen denk ik.
Momenteel ben ik bezig met een project waarbij ik PO's (periodieke werkorders) moet maken in een onderhoudsbeheersyteem (OBS). Elke PO kan 1 of meerdere TP's (taakplannen) bevatten. Erg leuk, maar het OBS heeft daar een paar spelregels voor opgezet, welke mij nu dwars zitten.

Ik moet aan 1 PO, 4 TP's koppelen. Elke afzonderlijke TP moet er na 4 weken uitkomen. (week 1, TP 1; week 4, TP 2; week 8, TP 3; week 12, TP 4; week 16, TP 1....enz.)
Een cyclus van 16 weken met 4 TP's dus.
Nu moet ik van het OBS hier volgnummers aan koppelen, echter kan ik geen combinatie maken waarop de TP's er in de zojuist genoemde cyclus tevoorschijn komen (ik heb dit zichtbaar gemaakt in Excel en digitaal beschikbaar).

Ik vrees dat het onmogelijk is gezien ik een verdubbeling van getallen zie. Misschien kunnen jullie mij hier verder mee opweg helpen.

Dit zegt de help functie van het OBS:
---------
U kunt een of meer taakplannen aan een PO-schema toewijzen. Als u meerdere taakplannen aan een PO toewijst, moet u bepalen hoe vaak een plan wordt gebruikt door er een volgnummer aan toe te wijzen. Gebruik het tabblad Volgorde taakplan om de volgorde van taakplannen in te stellen.

U kunt bijvoorbeeld een drietal taakplannen gebruiken om het volgende op te geven:

Een maandelijkse standaardinspectie van een turbine

Een driemaandelijkse inspectie van de componenten van de turbine

Een jaarlijkse inspectie van de turbine en het voedingssysteem

Wijs een volgnummer aan elk taakplan toe om aan te geven welk taakplan wordt gebruikt wanneer u werkorders genereert op basis van het PO.

Hoe het taakplan wordt geselecteerd
Wanneer u een werkorder genereert op basis van een PO, wordt eerst de waarde in het veld Teller met één verhoogd. Daarna wordt het taakplan geselecteerd. Het taakplan met het HOOGSTE volgnummer dat een hele waarde oplevert als de waarde in het veld Teller erdoor wordt gedeeld, wordt geselecteerd. Als geen enkel volgnummer aan dit criterium voldoet, wordt het primaire taakplan (volgnummer 1) gebruikt.

De waarde in het veld Volgorde betekent dat dit taakplan zou worden gebruikt voor elke nde werkorder die op basis van het PO wordt gegenereerd, waarbij n het volgnummer is.

Voorbeeld
In het bovenstaande voorbeeld zou u als volgt een taakplanvolgorde maken:

Taakplan: INS-TURB
Beschrijving: Inspecteer turbine
Volgnr: 1
Betekenis: Dit is het standaardtaakplan oftewel het primaire taakplan. Het wordt gebruikt tenzij de volgorde om een ander plan vraagt.
Dit taakplan wordt gebruikt wanneer de waarde in het veld Teller alleen deelbaar is door 1.

Taakplan: INS-TURBCOMP
Beschrijving: Inspecteer turbinecomponenten
Volgnr: 4
Betekenis: Dit taakplan wordt gebruikt wanneer 4 het hoogste getal is dat een even uitkomst oplevert als de waarde van het veld Teller erdoor wordt gedeeld.

Taakplan: INS-TURBFEED
Beschrijving: Inspecteer turbine en voedingssysteem
Volgnr: 12
Betekenis: Dit taakplan wordt gebruikt als 12 het hoogste nummer is dat bij deling door de waarde in het veld Teller een even waarde oplevert.
------

PS: komma getallen mogen ook, ook onder de 1.

Geert
Student hbo - dinsdag 3 april 2007

Antwoord

Beste Geert,

Ja, ik had je inderdaad al een heel verhaal geschreven. Ik stuur je even een kortere versie. Kijken of je er wat mee kunt.

Een taak wordt uitgevoerd als het periodenummer een veelvoud is van volgnummer van die taak. Een volgnummer n geeft dus aan dat een taak eens in de n periodes wordt uitgevoerd. De naam "volgnummer" is eigenlijk wel een beetje raar.

De regeling voor het hoogste volgnummer is bedoelt voor taken die b.v. 2 of 3 keer zo vaak uitgevoerd worden. De taak die het minst vaak uitgevoerd wordt heeft het laagste nummer en die wordt dus uitgekozen.

In jouw geval moet TP1 eens in de 16 weken worden uitgevoerd. Die heeft dus (volg)nummer 16. TP3 wordt in principe eens in de 8 weken uitgevoerd. Die krijgt dus (volg)nummer 8. In week 0, 16, 32 enzovoort wordt die verdrongen door TP1. TP2 wordt in principe eens in de vier weken uitgevoerd. Die krijgt dus (volg)nummer 4. Als het weeknummer ook een veelvoud van 8 of 16 is dan wint een van de andere taken.

Zoals je ziet is het dus geen probeem dat er verdubbelde weeknummers tussen zitten. Het probleem zit in week 12. Dit weeknummer is een veelvoud van 4 en niet van 8 of 16. Dus wordt dan weer TP2 uitgevoerd en niet TP4.
Hier is niets aan te doen (daar heb ik vorige keer uitgebreid over geschreven). Wat je wilt is namelijk niet een taak die met een periode van 4 of 8 weken wordt uitgevoerd, maar een taak die eens in de 16 weken wordt uitgevoerd, maar dan 12 weken later dan taak 1. En dat kun je niet regelen met delen. Het zou wel kunnen als je naast de deler ook de rest gebruikt. Als je aangeeft dat het periodenummer na delen door 16 een rest van 12 moet hebben dan wordt je taak uitgevoerd in week 12, 28, 44, etc. Maar het ziet er niet naar uit dat dat in het programma zit.

Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 3 april 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3