De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Is de benodigde repons gelijk aan de steekproef?

Ik ben net als velen bezig met mijn afstudeeropdracht voor het hbo. Om niet de zoveelste te zijn die dezelfde vraag stelt heb ik alle vragen over steekproeven gelezen, maar (je raadt het al) ik kom er toch niet uit. Ik ben bezig met een schriftelijke enquête per post onder de inwoners van een provincie (ongeveer 455.000 mensen). Ik wil hiermee kennis meten over bepaald onderwerp. De steekproef voor de deze populatie heb ik berekend op 385.

Nu is mijn dilemma het volgende. Volgens mijn leraar statistiek hoef ik nu slechts 385 mensen per post de enquête op te sturen. Dit druist tegen mijn gevoel van logica in. De kans dat ik dan voldoende enquêtes terugkrijg lijkt me miniem. Maar mijn leraar benadrukt dat het statistisch niet klopt wanneer je door gaat met mensen aanschrijven tot je respons gelijk is aan de benodigde steekproef. Ook niet reageren is namelijk een gegeven. Aldus mijn leraar. Hij noemt als voorbeeld waarbij het vaak mis gaat callcenters die doorbellen tot ze de benodigde respons behalen. Ook op jullie site lees ik hier en daar de term "benodigde respons". Bedoelen jullie daar wel de omvang van de steekproef mee? Of heeft dit te maken met de onnauwkeurigheid die je pas achteraf berekend?

Overigens heb ik, eigenwijs als ik ben, gekozen voor een grotere steekproef (kan nooit kwaad dacht ik zo en ik had ook het geld en de tijd). Ik heb vandaag 1000 mensen aangeschreven en wacht dus nu op de respons. Mijn vraag: wat is nu mijn steekproef, 1000 of de uiteindelijke respons? Ik trek immers alleen conclusies uit de gegevens van de mensen die reageren.

Alvast vriendelijk bedankt.

Groeten Anna

Anna
Student hbo - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Niet reageren is inderdaad ook een vorm van reactie, die heet non-respons. Het vervelende met deze non-respons is dat deze zich wat lastig laat analyseren.
De goede gang van zaken is:
1. Ga na welke percentage respons je verwacht te krijgen (afleiden uit soortgelijke onderzoeken).
2. Bereken de steekproefgrootte. Eigenlijk is dat het verkeerde woord, dat moet zijn: benodigde responsgrootte.
3. Bepaal hieruit de te verzenden hoeveelheid enquetes die weggestuurd moeten worden om, rekening houdend met je verwachte responspercentage, er genoeg terug te krijgen. Dat is dus NIET doorbellen tot je er genoeg hebt (alhoewel ik daar ook niet zo heel veel bezwaar tegen zou hebben).

Zorgen dat je respons groot genoeg is zorgt voor de gewenste nauwkeurigheid in je statistische uitpraken. Die nauwkeurigheid is je docent met zijn steekproef van 385 absoluut kwijt.
Jij hebt dus gelijk. Nadenken en op de goede momenten een beetje eigenwijs zijn kan dus geen kwaad.
Je steekproefgrootte is dan 1000. De benodigde respons is 385 en ik verwacht (gokje) dat je er 150 terug ontvangt (zeker geen al te grote luxe). Dit is je werkelijke respons. Ben benieuwd hoever ik er naast zit. Laat maar eens weten !!

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 9 januari 2004
 Re: Is de benodigde repons gelijk aan de steekproef? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3