Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


Formule van Cardano

Ik kan nergens echt vinden wat de formule van Cardano nou is en hoe die werkt... Overal vindt je weer andere vormen ervan. Kunnen jullie mij de standaard vorm geven en uitleg geven over die vervormingen ervan. En graag zonder naar dat Maple ofzo te verwijzen!!! Alvast bedankt.

Moi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 16 maart 2003

Antwoord

Op Formule van Cardano staat volgens mij één van de twee formules van Cardano. Zoals je ziet gaat het om een (ogenschijnlijk) speciale vorm van een derdegraadsvergelijking.

Alle andere varianten die je tegen bent gekomen zijn 'in wezen' hetzelfde als de formule die hier boven besproken staat. Echter vaak wordt eerst de standaard derdegraads vergelijking ax3+bx2+cx+d=0 omgevormd tot bovenstaande formule.

Zelf vind ik de formule op Formule van Cardano wel handig. Je wordt er niet wijzer van omdat het meer een soort truukje is, maar het werkt wel (meestal). Eigenlijk heb je er verder helemaal niets aan, want waarom zo moeilijk doen als het ook makkelijk kan? (Met je GR kan je nulpunten makkelijk benaderen en met een beetje algebra-software 'floeper' je de oplossingen er zo uit!?)

Eigenlijk begrijp ik helemaal niet waar die plotselinge belangstelling voor de formule van Cardano vandaan komt en wat de zin er van is. Historisch gezien is het wel een heel interessant onderwerp, inclusief list, leugen en bedrog, maar de praktische waarde ervan ontgaat me een beetje.

Maar vooruit maar... hopelijk kan je hier verder mee.

Zie zoeken in de database

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 16 maart 2003©2004-2024 WisFaq