Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


Formules voor piramidegetallen in de driehoek van Pascal

Piramideformules. Geef ook 2 formules voor P(n). De eerste drukt P(n) uit in D(n), D(n-1) en wat je verder nog meer nodig hebt (kortom, een piramidegetal wordt uitgedrukt in uitsluitend driehoeksgetallen). De tweede drukt P(n) uit in P(n-1) en D(n).

Remco
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 10 december 2003

Antwoord

Ik neem aan dat je het hebt over de piramidegetallen zoals je die ook tegen komt op Bijzondere getallen in de driehoek van Pascal.

Er zijn een heleboel verschillende piramidegetallen, net als bij een 'gewone' piramide kan je verschillende vormen tegen komen, met een driehoekige stapeling, een vierkante stapeling, een vijfhoekige enz. Op Polyhedral Numbers kan je er meer over vinden.

Nu de vierkante piramide getallen. In de driehoek van Pascal kan je ze (zoals gezegd) ook vinden:

q17423img1.gif

Dus: 1, 4, 10, 20, 35, 56,...

Precies schuin daarboven zitten de driehoeksgetallen en als je goed kijkt dan zie je dat tussen zo'n piramidegetal en de driehoeksgetallen erboven een verband bestaat! (Ook wel de sok van de driehoek van Pascal genoemd)

q17423img2.gif

..en alsof dat nog niet genoeg is bestaat het vierde piramidegetal dus uit 4 driehoeksgetallen... nou ja, dan vraag ik je! Zou dat altijd zo zijn? Kan je dan niet heel makkelijk een 'uitdrukking' bedenken voor P(n)?

Die andere 'uitdrukking' is nu ook niet zo moeilijk meer..., want als je P(n) kunt uitdrukken in driehoeksgetallen kan je dat met P(n-1) ook.. en dan... weet je 't dan? Trouwens in de driehoek van Pascal kan je de formule eigenlijk al zo zien! Open de ogen!

Zou 't lukken? Vast wel...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 10 december 2003©2004-2024 WisFaq