\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Berekening gemiddelde prijs

Beste ...,

Ik zit met een rekenkundig probleem dat niet zo moeilijk zou moeten zijn. Ik moet voor een case de gemiddelde prijs per wasbeurt over 3 verpakkingen wasmiddel berekenen. 1liter, 1,5liter en 0,8 liter. Deze leveren 20, 30 resp. 16 wasbeurten op. De omzetten zijn: 24,075988; 5,078999; 25,614999. De afzetten zijn: 5,0390; 0,679; 5,709999.
Nu hebben wij twee methoden die juist lijken, echter ze geven een ander antwoord.

Methode 1: -Per verpakking: omzet / afzet = prijs per verpakking
-Prijs per verpakking / aantal wasbeurten per verpakking = prijs per wasbeurt per verpakking
-Deze sommeren en delen door 3 = 0,256202693

Methode 2: -Per verpakking afzet * aantal wasbeurten per verpakking = totaal aantal afgezette wasbeurten per verpakking
-sommeer deze en je hebt het totaal aantal afgezette wasbeurten
-sommeer de omzetten van de drie verpakkingen
-totale omzet / totaal aantal verpakkingen = prijs per verpakking = 0,257729002

Dus het is niet gelijk! Ik kom er niet uit waarom niet. Het was waarschijnlijk ergens in het delen door 3 zitten, maar hoe en waar?

Ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen!

Alvast bedankt!

Sander Klopper

Sander
Student universiteit - woensdag 2 april 2003

Antwoord

Verpakking 1 liter: 0,238896487 per wasbeurt
Verpakking 1,5 liter: 0,249337211 per wasbeurt
Verpakking 0,8 liter: 0,280374381 per wasbeurt

Ik denk dat ik het al weet. Het eerste gemiddelde is ongewogen: je pakt gewoon het gemiddelde van de 3 prijzen per wasbeurt.
Het tweede gemiddelde houdt rekening met de verhouding waarin de verpakkingen gekocht worden en de daaruit verkregen wasbeurten. In feite is dit een gewogen gemiddelde. Vandaar het verschil in uitkomsten.

Met vriendelijke groet

JaDeX


woensdag 2 april 2003

 Re: Berekening gemiddelde prijs 

©2001-2025 WisFaq