\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

De afgeleide

f(x)=(2x2+3)2
g(t)=((7t+6)/(5-3t))5

Bepaal de afgeleide en herleid. Iemand kun me helpen?

Nunchi
Student hbo - donderdag 13 december 2018

Antwoord

Je gebruikt hier de kettingregel.

Voorbeeld 1

$
\eqalign{
& f(x) = \left( {2x^2 + 3} \right)^2 \cr
& f'(x) = 2 \cdot \left( {2x^2 + 3} \right) \cdot 4x \cr
& f'(x) = 8x\left( {2x^2 + 3} \right) \cr}
$

Je kunt $f'$ eventueel ook schrijven als:

$
f'(x) = 16x^3 + 24x
$

Voorbeeld 2

$
\eqalign{g(t) = \left( {\frac{{7t + 6}}
{{5 - 3t}}} \right)^5}
$

Je gebruikt hierbij de quotiŽntregel en de kettingregel.

$
\eqalign{
& g(t) = \left( {\frac{{7t + 6}}
{{5 - 3t}}} \right)^5 \cr
& g'(t) = 5 \cdot \left( {\frac{{7t + 6}}
{{5 - 3t}}} \right)^4 \cdot \frac{{7\left( {5 - 3t} \right) - \left( {7t + 6} \right) \cdot - 3}}
{{\left( {5 - 3t} \right)^2 }} \cr
& g'(t) = 5 \cdot \left( {\frac{{7t + 6}}
{{5 - 3t}}} \right)^4 \cdot \frac{{35 - 21t + 21t + 18}}
{{\left( {5 - 3t} \right)^2 }} \cr
& g'(t) = 5 \cdot \left( {\frac{{7t + 6}}
{{5 - 3t}}} \right)^4 \cdot \frac{{53}}
{{\left( {5 - 3t} \right)^2 }} \cr
& g'(t) = 265 \cdot \frac{{\left( {7t + 6} \right)^4 }}
{{\left( {5 - 3t} \right)^6 }} \cr}
$

Lukt dat zo?

Naschrift
Je notatie bij het tweede voorbeeld was niet helemaal duidelijk. Ik heb er twee stel haakjes aan toegevoegd. Schrijf haakjes om misverstanden te voorkomen.


donderdag 13 december 2018

©2004-2020 WisFaq