\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Machten op een casio fx-82ms

 Dit is een reactie op vraag 5376 
Ernstiger vind ik dat deze lijn van machines al sinds de FX-80 uit 1980 problemen heeft met machten van negatieve grondtallen. Bij de FX-80 leverde elke machtsverheffing van een negatief grondtal ERROR op. Bij de eerste FX-82 was dit niet anders, en bij de FX-82MS is bijvoorbeeld het kwadraat van -3 = -9 ipv 9. Dus in 35 jaar heeft Casio kennelijk NIETS bijgeleerd of opgelost. Als docent begrijp ik niet dat scholen deze machine nog aanbevelen.

drs Ge
Docent - donderdag 30 juli 2015

Antwoord

Als inderdaad (-3)2 = -9 is op deze machine, dan is dat wel ernstig te noemen.

Sowieso waren er regelmatig vreemde situaties waar rekenmachines je mee confronteerden en die wellicht onder invloed van de machines zelfs in leerboeken verschenen. Was 'vroeger' een wortelexponent per definitie een natuurlijk getal groter dan 1, ineens kwam daar een uitbreiding op en schreef men vrolijk de tweederdemachtswortel of pi-de machtswortel enz.

Daar intikken (helaas) het juiste resultaat opleverde, kreeg ik geen leerling meer zover om dit soort notaties te vermijden en fout rekenen lag gevoelig want 'het boek deed het ook'.
Verder heb ik in al mijn onderwijsjaren nooit gewerkt met welke Casio dan ook (en ook nooit aanbevolen) en zo te lezen mag ik daar achteraf blij mee zijn.

MBL
donderdag 30 juli 2015

©2001-2024 WisFaq