\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Re: Vergelijking oplossen

 Dit is een reactie op vraag 66708 
Beste Tom,

Bedankt tot zover. Nee ik weet niet hoe ik punten van de eenheidscirkel kan beschrijven als e-macht. Zou ik wel graag willen weten!
De andere formule (Euler?) ken ik wel maar ik zie het niet.
Hoe kan dat?
Bij voorbaat dank je wel.

Jack
Student hbo - maandag 23 januari 2012

Antwoord

Beste Jack,

Als je de formule $e^{it} = \cos t + i \sin t$ kent, dan hoef je maar $t = -\pi /2$ te nemen en er rolt precies uit wat we nodig hebben want de cosinus is dan 0 en de sinus -1, dus:

$\displaystyle -i = e^{-i\frac{\pi}{2}}$

Meer algemeen: elk punt op de complexe eenheidscirkel (dus straal 1 en middelpunt in z = 0) kan je schrijven in de vorm $e^{it}$. Met dezelfde formule van Euler kan je immers inzien dat zo'n punt op die cirkel altijd cartesische coördinaten (cos(t),sin(t)) heeft. Voor sommige complexe getallen is die hoek erg eenvoudig af te lezen.

Om -i te schrijven als een e-macht hoef je dus maar in te zien dat dit 'punt' (complex getal) ligt bij een hoek van -90° = -p/2 (radialen) met de x-as, vandaar $e^{-i\pi /2}$.

mvg,
Tom


maandag 23 januari 2012

 Re: Re: Re: Vergelijking oplossen 

©2001-2025 WisFaq