\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bewijzen ivm LO, LA, voortbrengendheid en basissen

Hallo,

Ik moet volgende dingen bewijzen, maar zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen. Het zijn 2 bewijzen rond hetzelfde thema en die waarschijnlijk dan ook steunen op dezelfde stellingen
1. Bewijs dat een stel vectoren {a,b,...,n} (die een deelverz zijn van V) LA is als en slechts als men de nulvector 0 op minstens 2 manieren als een lineaire combinatie van deze vectoren kan schrijven.
2. Bewijs dat een stel vectoren {a,b,...,n} (die een deelverz zijn van V) LA is als en slechts als er een willekeurige vector P bestaat die men op minstens 2 manieren als een lineaire combinatie van deze vectoren kan schrijven.

Wie kan mij op weg zetten naar de juiste redenering?

Roel D
Student universiteit België - dinsdag 10 december 2002

Antwoord

Hoi,

Eerst een definitie:
Een stel vectoren v1, v2, ..., vn is lineair afhankelijk (LA) als en slechts als er een combinatie a1.v1+a2.v2+ ... an.vn=0 bestaat met niet alle ai=0.

Stelling 1:
$\Rightarrow$: Uit de definitie vinden we dat er een combinatie bestaat met niet alle ai=0. Een tweede lineaire combinatie die 0 geeft is die met alle ai=0. Er zijn dus inderdaad minstens 2 manieren om 0 samen te stellen.
Ü: Als er twee manieren bestaan om 0 samen te stellen, dan moet er minstens één zijn waarbij niet alle coëfficiënten 0 zijn. Hiermee is dus aan de definitie van LA voldaan.

Stelling 2:
$\Rightarrow$: Uit stelling 1 kunnen we p=0 kiezen en is daarmee dit deel bewezen.
Ü: Als je een vector p kan schrijven als a1.v1+a2.v2+ ... an.vn en b1.v1+b2.v2+ ... bn.vn waarbij niet voor alle i geldt dat ai=bi, dan is 0=p-p=(a1-b1).v1+(a2-b2).v2+ ... (an-bn).vn waarbij niet alle coëfficiënten ai-bi 0 zijn. We hebben dus een lineaire combinatie die 0 geeft, terwijl niet alle coëfficiënten 0 zijn.

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 12 december 2002

©2001-2024 WisFaq