\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Perspectief en of gezichtsbedrog

Ik ga een bejaardestudio betrekken, en ik wens op een van de muren een illusie van verte te creŽren. Maar niet enkel door een tekening. Ik wil balken tegen een muur vastmaken, de ene kleiner en smaller dan de andere, zoals in een perspectieftekening. En ik verkies het eenpuntsperspectief.

Het kopeind van het bed staat tegen die muur, ik wil de laagste balk tegen de muur plaatsen met de onderkant net boven het bed.

Ik heb weinig scholing gevolgd en ben nu 57 jaar, ik ken zelfs niet de basisbeginselen van perspectief. Maak het niet te moeilijk met de uitleg. Ik heb de vragen en antwoorden op jullie website gelezen, maar ik blijf met onopgeloste vragen.

Waar wordt het verdwijnpunt V best geplaatst?
Probleem voor mij is: ik weet niet hoeveel afstand tussen 2de en 3de en 4de balk en hoeveel ze kleiner moeten worden in hoogte. Ik heb jullie tekening gezien op Perspectief tekenen en Het opmeten in een eenpuntsperspectief, voor de weipalen versta ik het, maar ik zie het systeem niet voor de hoogte en de onderlinge afstand van de treinbalken, en dit gaat een heel grote rol spelen.

Gaat de illusie van verte er ook nog voldoende aanwezig zijn zonder de telefoonpalen en de weidepalen. Hoe moet ik die balken afzagen? Ik veronderstel dat die niet zoomaar recht afgezaagd mogen worden, maar ook in het snijvlak vanuit het verdwijnpunt en mee bepaalt van de plaats waar mijn oog zich bevind. Worden de 4 balken op dezelfde manier afgezaagd, of zit er een draaiing in? Zit mijn oog wel in dat zaagvlak aan de linkse kant van de balken ,en hoe zit dat dan aan de rechtse kant? Hoe moet ik daar zagen? En hoever van de muur bevind mijn oog zich het best?

Blijven de balken best onder een normale mensen ooghoogte, of mag het hoger, de plafondhoogte bedraagt 2,43 meter. De totale lengte van de studio is 9,00 meter en de grootste breedte is 5,40 meter.

Op de vloer heb ik vinyl gelegd oud eiken namaakparket met brede lange zware balken en ze liggen in de lengte richting ingang, salon en naar de kamer. Van aan de ingang zie je 3/4 van de slaapkamermuur. En aan die slaapkamermuur zou ik dan dwars op het parket die 4 of 5 echte houten balken willen plaatsen die ook dienst kunnen doen als smal rekje. Het zou dan de illusie moeten wekken dat je op een oud houten en verlaten stationperronnetje bent aangekomen, met de treinsporen die naar de horizon wijzen.
Ik heb een schets op de volgende blz gezet.

Yves T
Iets anders - zondag 22 april 2007

Antwoord

Beste Yves,

Mooi plan. De tekening kan ik helaas niet zien. Krijgen we een foto van het resultaat?

Ik zou oppassen met het gebruik van balken. Ook als maak je ze steeds kleiner. Door het relief en de structuur van het hout wordt namelijk toch zichtbaar dat ze niet in de verte verdwijnen. Ik denk dat ze het perspectief geen goed doen. Je kunt wel iets aan de muur bevestigen, maar dat moet juist de voorgrond vormen. Bij voorbeeld kun je balken om de hele tekening bevestigen zodat de ilusie ontstaat dat je door een schuifpui naar buiten kijkt.

Het is wel leuk om dingen op te hangen. Maar, pas ook hier op. Als je dingen bij elkaar ophangt moeten ze ook in de tekening even ver van de muur liggen. Dus niet b.v. aan ieder paal van een hek dat in de verte verwijnt. Doordat de dingen die je ophangt of neerzet niet kleiner worden verstoor je weer het perspectief. Maar, je kunt wel b.v. iets bevestigen aan de stationsmuur die evenwijdig aan jouw slaapkamermuur loopt.

Er is niet heel veel nodig om een perspectief te suggereren. De muren van het stationsgebouw moeten ook aan het perspectief voldoen. Samen met de rails is dat denk ik ruim voldoende. Zeker als er ook nog andere objecten (bomen) op de tekening komen. Die zijn ten slotte in de verte ook kleiner.

De horizon ligt volgens mij op ooghoogte. Ik zou het verdwijnpunt zo tekenen dat de spoorlijn vanuit de deuropening recht van je afloopt. Dat geeft de beste eerste indruk. Ik maak me nog wel wat zorgen over de werking van het bed. Als je langs de muur loopt draait het bed, maar de tekening niet.

Een collega beval het onderstaande boek aan. Ik denk dat het vooral heel verstandig is om uit te proberen. Maak een tekening op de muur. Zet het bed ervoor. Hang iets aan de muur dat op het rekje lijkt. En kijk dan wat het effect is als je de kamer betreed en als je door de kamer loopt.

Veel succes. Groet. Oscar.

Zie boekje perspectief

os
dinsdag 24 april 2007

 Re: Perspectief en of gezichtsbedrog 

©2001-2024 WisFaq