\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Vergelijking

 Dit is een reactie op vraag 40866 
Okee,ik heb dan het volgende stelsel:
x2-y2=8
2xy=6i

Ûx2+y2=8 Û(3i/y)2-y2= 8 Û3i/y -y =Ö8
x= 3i/y x= 3i/y x= 3i/y

En nu loop ik vast, of heb ik ergens al een fout gemaakt??

Tjen
Student hbo - maandag 17 oktober 2005

Antwoord

Beste Tjen,

Misschien was mijn formulering wat onduidelijk, maar als je (x+iy)2 effectief uitwerkt zul je zien dat dit gelijk is aan x2-y2+i2xy. Je moet dus enkel de coëfficiënt van je imaginair deel gelijkstellen aan 2xy, in dat stelsel komen geen complexe waarden meer voor. Het onderstaand stelsel moet je dus zuiver reëel (want x en y zijn reëel en vormen via x+iy = z het complexe getal) oplossen:

x2-y2 = 8
2xy = 6

Haal uit de 2e vergelijking een uitdrukking voor x of y en substitueer deze in de eerste vergelijking.

mvg,
Tom


dinsdag 18 oktober 2005

©2001-2025 WisFaq