\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Berekenen van complexe getallen

1../..Ö(2-i)- 1../..Ö(2+i) . Dus 2 breuken die van elkaar worden afgetrokken.Ok ik kan ze op gelijke noemer zetten maaar hoe gaat het dan verder; ik heb voooral problemen met die "i". Waar wordt er ergen complexe getallen gebruikt

giovan
3de graad ASO - woensdag 14 september 2005

Antwoord

Beste Giovanni,

Het is me niet helemaal duidelijk wat de opgave is, vereenvoudigen?
Als je ze op gelijke noemer zet krijg je:
1/Ö(2-i) - 1/Ö(2-i) = (Ö(2-i)-Ö(2+i))/(Ö(2-i)Ö(2+i))

De noemer kan je nog als volgt vereenvoudigen:
Ö(2-i)Ö(2+i) = Ö((2-i)(2+i)) = Ö(42-i2) = Ö5

Hiervoor gebruikten we dat: (a-b)(a+b) = a²-b²

Als je er iets anders mee moet doen, even specifiëren.

In de praktijk worden complexe getallen bijvoorbeeld veel gebruikt in de elektriciteit/elektronica.

mvg,
Tom


vrijdag 16 september 2005

©2001-2025 WisFaq