\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Functie en verzameling

In mijn eigen tijd probeer ik kennis van theoretische informatica op te doen. De volgende vraag kwam naar voren en ik kom er niet uit:

Verzamelingen: A = {-1,0,1,2} en C = {-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4}

Functie: f: A x A ® C met F(x,y) = x2 - y2

Verzameling E: E = {(x,y) | x Î A ^ y Î A ^ f(x,y) = oneven}

Wat is het kardinaalgetal van E?

Nu is mijn probleem: Hoe kan ik van een Cartesisch product als Domein nu een relatie leggen naar het Codomein C? Hoe krijg ik bijvoorbeeld {-1,1} ® 4? Of mis ik iets?

Bij voorbaat dank.

Ikke M
Iets anders - vrijdag 29 april 2005

Antwoord

Hallo,

De verzameling E bestaat uit koppels (x,y) van A*A. Vermits A uit vier elementen bestaat, bestaat A*A uit 16 elementen, dit zijn de koppels (-1,-1), (-1,0), ..., (2,2).

Echter zal niet elk koppel in E zitten want er is ook nog geeist dat f(x,y)=x2-y2 oneven moet zijn. Je kan de koppels die hieraan voldoen opstellen door eenvoudigweg van elk van je zestien koppels te controleren of f(x,y) oneven is.

Of door te redeneren: als x even is, is x2 ook even, dus moet y2 oneven zijn, dus moet y oneven zijn. Omgekeerd, als x oneven is, dan ook x2, dus moet y2 even zijn, dus moet y ook even zijn. Besluit: tel het aantal koppels van de vorm (even,oneven), dat zijn er 4. En tel het aantal koppels van de vorm (oneven,even), dat zijn er 4. Dus #E=8.

Groeten,
Christophe.

Christophe
vrijdag 29 april 2005

©2001-2024 WisFaq