\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Een reuzerad met 24 stoeltjes

Beste redactie:

Een reuzenrad heeft 24 stoeltjes, die op regelmatige afstand van elkaar zitten. Het rad draait in 90 seconden rond. Verder staat het middelpunt van het rad op 20 meter vanaf de grond,en is de diameter 18 meter. Stoel 1 bevind zich op (18,0) dus horizontaal met de x-as, en draaid het rad tegen de klok in.

Geef een formule die de hoogte van stoeltje 1 uitdrukt in in de tijd T en seconden.

Ik kom niet verder als:
de periode is: 2$\pi$/ 18$\pi$ = $\pi$/45
Antwoord is; 20+18sin0,15.T
Hoe kom je aan die 0.15?

Alvast bedankt!

E. de
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 16 maart 2005

Antwoord

Ik zou denken dat die 0,15 niet klopt. Moet dat niet 2$\pi$/90$\approx$0,0698 zijn?

Dus H(T)=20+18·sin(0,0698·T)

Zie H4: periodieke functies


donderdag 17 maart 2005

©2004-2021 WisFaq