\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bruto en netto?

Wat betekent een brutoprijs en een nettoprijs. Wat is het verschil, graag zo simpel mogelijk uitgelegd.
Alvast bedankt voor de uitleg.

peter
Iets anders - zaterdag 13 maart 2004

Antwoord

Beste Peter,

het verschil tussen bruto en netto heeft bijna steeds te maken met belastingen. vb het brutoloon is het loon dat je eigenlijk verdient, maar na de afhoudingen voor Vadertje Staat, houd je heel wat minder over. Hetgeen je uiteindelijk krijgt, is je nettoloon.

Bij prijzen in de winkel zit het verschil in de BTW. I.p.v. brutoprijs spreekt men eerder van de prijs inclusief BTW (dus met BTW), de nettoprijs noemt men doorgaans de prijs exclusief BTW (dus zonder BTW). Het is de brutoprijs die je als klant steeds moet betalen, voor de winkelier is de nettoprijs meer van belang (want hij kan die BTW natuurlijk niet zelf houden).

Stel: je ziet in een winkel een DVD-speler staan voor een nettoprijs van € 100. Samen met de BTW (ik geloof dat dat 19% is in Nederland, dus 19 euro op een bedrag van 100), geeft dat een brutoprijs van € 119.

Soms spreekt men ook van bruto- en nettoprijs als de klant kortingen krijgt. Vb. de prijs (bruto) is € 100 en je krijgt 2% korting. De nettopijs is dan 100 - 2 = 98 euro.

Groetjes,


zaterdag 13 maart 2004

 Re: Bruto en netto? 
Re: Bruto en netto?
Re: Bruto en netto?

©2001-2024 WisFaq