\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Driehoek van pascal

Wat zijn de voordelen en nadelen van de driehoek van pascal, verder hoe kun je de werking van de driehoek van pascal makkelijk onthouden. Tot slot waarbij gebruik je de driehoek van pascal?

robber
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 31 januari 2004

Antwoord

Voor- of nadelen zijn er wat mij betreft niet. Eigenlijk is die hele driehoek van Pascal zo'n stukje uit de wiskunde dat je maar heel af en toe bewust gebruikt. Je kunt er natuurlijk machten zoals (a+b)13 vlotjes mee uitschrijven, maar wanneer komt zoiets nou eigenlijk voor? En ls je het nodig hebt, dan zijn er wiskundeprogramma's die dat in n klap voor je doen. Een rekenmachine als de TI89 (n type boven de TI83) doet zoiets al voor je!
De driehoek speelt ook op de achtergrond een rol in de kansrekening. Op het moment dat je op je GR bijvoorbeeld intikt 12nCr7, heb je het in feite over een getal uit de driehoek. Maar niemand gaat toch die driehoek eerst opschrijven om de waarde van dat getal te bepalen, lijkt me.
Op zich bevat de driehoek wel allerlei fraaie getaleigenschappen die het bestuderen waard zijn, maar dan ben je bezig met heel specifieke toepassingen. Maar voor de alledaagse praktijk loopt het allemaal zo'n vaart niet.

MBL
zaterdag 31 januari 2004

©2004-2021 WisFaq