\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Radialen en graden, minuten en seconden

Waar kan ik voorbeelden zien over graden, min en sec omzetten in radialen en decimale notitie en van decimale notitie naar graden, minuten en seconden?

gerry
Leerling mbo - donderdag 7 november 2002

Antwoord

Dit soort voorbeelden kan je zelf bedenken! Laten we maar eens wat voorbeelden bekijken.

Stel je weet $\angle$A=23,625° en je wil weten hoeveel dat is in graden, minuten en seconden. Je kan dat zelf zo berekenen:

0,625°·60=37,5 minuten

0,5 minuten = 30 seconden

Dus 23,625°=23°37'30''

Nu andersom:

14°19'22'' in decimale notatie wordt:

14+19/60+22/3600$\approx$14,323°

Hoe reken je graden om in radialen?

Wel nu 180°= $\pi$ radialen....

Dus:

q5215img1.gif

Voorbeelden:

60°$\to$1/3$\pi$ rad

12/3$\pi$ rad$\to$300°

Hopelijk kan je hier verder mee...


zaterdag 9 november 2002

©2001-2025 WisFaq