Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 97007 

Re: Kansrekenen met dobbelstenen

Beste
Sorry voor het nogmaals storen, klopt mijn redenering?
10/63 = 0.04629 : p6
6/63 = 0.027777 : p5
3/216 = 0.013888 : p4
1/126 = 0.007936 : p3

E(X) = 6·0.04629 + 0.027777·5+ 4 ·0.0138888 + 3·0.007936 = 0.4960

leerli
3de graad ASO - zondag 22 mei 2022

Antwoord

Hallo,

Ik denk niet dat je redenering klopt: wanneer je de kansen op alle mogelijke gebeurtenissen optelt, dan moet je uitkomen op 1 (want met zekerheid zal één van de mogelijkheden optreden).

Je fout zit bij het bepalen van het totaal aantal mogelijke uitkomsten. Jij stelt dit op 63=216, maar daarbij zitten ook uitkomsten die niet in rekening worden gebracht, zoals 2, 2, 2 of 3, 3, 6. Deze worpen worden buiten beschouwing gelaten.

Voor het bepalen van het totaal aantal mogelijke uitkomsten tel je alleen de worpen die 'mee mogen doen', dus de worpen met drie verschillende uitkomsten. Deze aantallen heb je al berekend ...

GHvD
zondag 22 mei 2022

©2001-2023 WisFaq