Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekening dobbelsteen

hoi, ik zit vast bij het oplossen van een oefening:

q91664img1.gif

Ik heb een probleem met het vinden van vraag e waar ze zeggen wat de kans is om exact na 2 ronden te verliezen. dit zou 11,57% moeten zijn maar ik kom maar niet aan die cijfer.

Kan iemand mij uitleggen hoe dit moet? Blijkbaar is de complementregel gebruikt. ik stuur ook mijn berekeningen van de vorige vragen door voor het gemak.

chelse
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 4 maart 2021

Antwoord

Hallo Chelsey,

Om na exact twee ronden te verliezen, moet het spel na de eerste ronde niet afgelopen zijn, en in de tweede ronde moet de speler 7 ogen gooien.

Na de eerste ronde gaat het spel door wanneer de speler één van onderstaande aantallen ogen gooit:
  • 4 ogen: kans is 3/36
  • 5 ogen: kans is 4/36
  • 6 ogen: kans is 5/36
  • 8 ogen: kans is 5/36
  • 9 ogen: kans is 4/36
  • 10 ogen: kans is 3/36
  • 12 ogen: kans is 1/36
De kans dat het spel na de eerste ronde doorgaat, is de som van deze kansen: 25/36.

De kans dat de speler in de tweede ronde 7 ogen gooit, is 6/36.

De kans dat het spel na de tweede ronde eindigt, komt hiermee op:

25/36·6/36 = 150/1296 $\approx$ 0,1157, dus ongeveer 11,57%.

PS:
Voor de eerste worp kan je ook berekenen wat de kans is dat het spel stopt. Hiervoor moet je 2, 3, 7 of 11 ogen gooien. De kans hierop is 1/36 + 2/36 + 6/36 + 2/36 = 11/36. De kans dat het spel na de eerste ronde doorgaat, is dan 1-11/36 = 25/36

GHvD
donderdag 4 maart 2021

©2001-2024 WisFaq