Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functieonderzoek

Ik heb een opgave f(x)= (x2-5)/(2x-4) . ik moet hiervan de functieonderzoek bepalen. ik heb de domein al (denk ik): R zonder 2, klopt dit? de snijpunt met de y-as kwam ik 5/4 uit en de snijpunt met de x-as kom ik √5 uit.

Mu weet ik niet of ik in den juiste richting aan het zoeken ben. dit moet ik allemaal in de tekentabel stoppen maar ik weet niet hoe. zouden jullie me kunnen verder helpen en als ik ergens een fout heb dat ook vermelden. :)

Melike
Student universiteit België - woensdag 28 oktober 2020

Antwoord

Hallo Melike,

Ik heb wat haakjes in jouw vraag geplaatst, deze zijn wel nodig ...

Je bent zeker goed bezig, maar je bent nog niet compleet. Om snijpunten met de x-as te vinden, los je op: x2-5= 0, dus x2=5. Deze vergelijking heeft twee oplossingen:
x=√5 en x=-√5.
Immers: (-√5)2 is ook 5!

Verder: je hebt gezien dat f(x) niet bestaat voor x=2. Dan is het handig om te onderzoeken wat met f(x) gebeurt wanneer x heel dicht bij 2 komt. Je zult zien dat f(x) bij x=2 een verticale asymptoot heeft. Ga voor beide zijden van de asymptoot na of de functiewaarde naar +oneindig of -oneindig gaat.

Op elk interval tussen nulpunten en verticale asymptoot vind je het teken van f(x) door te bekijken of de teller positief of negatief is, en de noemer positief of negatief is. Bij gelijke tekens is de breuk (dus: f(x)) positief, bij ongelijke tekens is deze negatief.

Tot slot: wat gebeurt er met f(x) als x naar +oneindig of -oneindig gaat? Je vindt een schuine asymptoot.

Als je dit alles in een schets weergeeft, krijg je een goede indruk van het verloop van f(x).

GHvD
woensdag 28 oktober 2020

 Re: Functieonderzoek 

©2001-2024 WisFaq