Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Betekenis of woordgebruik snijpunt van tangensfunctie met de x-as

Beste,

Ik vroeg me af of er een wiskundig correcte term/woord bestaat voor het(/de) snijpunt(en) van de tangensfunctie met de x-as.

Het zou wiskundig geen buigpunt, geen zadelpunt, ... zijn.
Wat zou het dan wel kunnen zijn, buiten een snijpunt met de x-as (=of nulpunt)? Of bestaat er geen specifieke term voor?

Voor de tweede afgeleide voor tan(x) heb ik: 2*sin(x)/cos3(x). Als ik daarbij x=0 invul heb ik f''(0)=0, en eerste afgeleide 1/cos2(x) voor x=0 is gelijk aan 1 (f'(0)=1).

Grafisch geeft de grafiek van tangens me wel de indruk dat verloop wijzigt van bol naar hol, bij het snijpunt met de x-as.

Dank bij voorbaat,
Wouter

Wouter
Student universiteit België - donderdag 22 oktober 2020

Antwoord

Rond 0 gaat de tweede afgeleide inderdaad over van negatief naar positief. Je hebt daar dus een buigpunt, waarbij de buigraaklijn (de raaklijn in het buigpunt) een richtingscoëfficient van 1 heeft.

js2
donderdag 22 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq