Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significante verschillen

Beste,

Een onderzoek bij N = 32 mensen. Elke persoon heeft 6 scenario's doorlopen. Hierbij werd telkens de duur/tijd (dus interval variabele) vastgelegd voor ieder scenario. Ik zou nu willen nagaan of de gemiddelde duur per scenario significant verschillend is van de andere scenario's. Welke test dien ik hiervoor te gebruiken? De duur is niet normaal verdeeld.

Tweede vraag:

Ik moet ook een percentage hulp die we boden (eerder te beschouwen als ordinaal denk ik) vergelijken voor de 6 scenario's bij dus de volledige groep patiënten. Welke test gebruik ik hiervoor het best?

Alvast hartelijk dank!

Ingebo
Docent - donderdag 16 juli 2020

Antwoord

Het probleem is dat je met N=32 en een verdelingsvrije toets een zwak onderscheidend vermogen zal krijgen.

Dus zijn er twee opties

1) Alhoewel de oorspronkelijke tijden niet normaal verdeeld zijn nemen we aan dat de 6 gemiddelden wel een normale verdeling volgen en dan een variantieanalyse (oneway) uitvoeren. Complicatie is dat daarbij ook de aanname van gelijke populatie varianties meespeelt.

2) Alternatief is de verdelingsvrije toets van Kruskal en Wallis deze werkt feitelijk met medianen maar vereist als aanname 6 gelijkvormige kansverdelingen. Verwacht niet teveel van het onderscheidend vermogen.

Ik zou toch neigen naar de eerste toets.

De tweede vraag is niet duidelijk. Met N=32 lijkt me ook dat daar niet veel verschil aan te tonen valt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 17 juli 2020

©2001-2025 WisFaq