Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking parabool

Hie stel je de vergelijking van een parabool op die de x as raakt in het punt A(1/2,0) en die door het punt B (2.-7).

Britt
2de graad ASO - dinsdag 14 juli 2020

Antwoord

Hallo Britt,

Als de parabool de x-as raakt in punt A, dan is A de top van de parabool. Als je de coördinaten van de top van een parabool kent, dan is het handig om uit te gaan van de formule in de vorm:

y = a(x-p)2+q

De top van deze parabool is het punt (p, q). Vul dus voor p en q de coördinaten van A in:

y = a(x-1/2)2+0

Die laatste '+0' draagt niets bij, deze kunnen we weglaten. Je krijgt dus:

y = a(x-1/2)2

Nu moeten we de waarde van a nog vinden. Hiervoor gebruiken we het gegeven dat de parabool door B(2, -7) gaat. Dat betekent: als we x=2 kiezen, dan moet gelden: y=-7

In de gevonden formule wordt dit:

a(2-1/2)2 = -7

Vereenvoudigen, haakjes netjes wegwerken, dan kan je met deze vergelijking a berekenen.

Lukt het hiermee?

GHvD
dinsdag 14 juli 2020

©2001-2024 WisFaq