Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33612 

Re: Interne rentabiliteit

Hoe kom je aan i = 0,08?

Jagraj
Student hbo - woensdag 24 juni 2020

Antwoord

Je moet de vergelijking oplossen.

$
\eqalign{
& \frac{{80}}
{{1 + i}} + \frac{{80}}
{{\left( {1 + i} \right)^2 }} + \frac{{80}}
{{\left( {1 + i} \right)^3 }} + \frac{{1080}}
{{\left( {1 + i} \right)^4 }} = 1000 \cr
& x = 1 + i \cr
& \frac{{80}}
{x} + \frac{{80}}
{{x^2 }} + \frac{{80}}
{{x^3 }} + \frac{{1080}}
{{x^4 }} = 1000 \cr
& ... \cr
& {\text{x = }}\frac{{{\text{27}}}}
{{{\text{25}}}} \Rightarrow i = 0,08 \cr}
$

Dat gaat handig met een algebraprogramma. Ik ben 'even' overgestapt op $x=1+i$.

Helpt dat?

Naschrift
Dit kan ook:

Oplossen naar $i$ gaat dan weer niet goed...

WvR
woensdag 24 juni 2020

©2001-2025 WisFaq